‘Diyet’ kelimesini duyduğunuz andan itibaren aklınızdan geçenleri az çok tahmin edebiliyorum.
Aç kalmak, sevdiğiniz şeyleri asla yiyememek, arkadaş ortamlarından, toplantılardan uzak kalmak, eve kapanmak ve haliniz kalmayana kadar spor yapmak. Bunları düşündüğünüzde oluşan huzursuzluk hali ve diyeti hep bir sonraki pazartesi gününe ertelemek. Aslında diyet bunlardan hiçbiri. Kafanızda yerleşen bu diyet algısı işinizi zorlaştırıyor ve sizi kısır bir döngünün içine bırakıyor.
Diyet, yeterli ve dengeli beslenme kavramını içinde bulundurur. Amaçladığımız aç kalmanız değil tam tersi vücudun ihtiyacı olan tüm enerji ve besin ögelerinin alınabilmesidir. Gün içinde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeren besinlerin seçimi önem taşır. Hangi karbonhidrat türünün tüketilmesi gerektiğinden ne kadar protein alınması gerektiğine, hangi besinlerin günün hangi saatinde ve hangi besinlerle birlikte tüketilmesi gerektiğine kadar her nokta diyetin temel taşını oluşturuyor. Aslında her faktör kişiye özel planlanmalı. Kişinin cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu, yağ-kas oranı, yaşam tarzı, yaptığı iş, fiziksel aktivite durumu ve en önemlisi hastalıkları, kullandığı ilaçlar bir diyetin hazırlanma aşamasında göz önünde bulunduruluyor.
Kulaktan dolma bilgiler maalesef diyete olan ön yargınızı arttırıyor. Limonlu su iç, maydanozu kaynat, iki öğün beslen, altı öğün beslen, ara öğün yap-yapma, protein ye, ekmeği kes, meyve zehirdir gibi her gün televizyonda, sosyal medyada, komşunuzda, arkadaşınızla yemek yerken, işte çalışırken duyduğunuz bu cümleler sizi doğru bilgiden uzaklaştırıyor.
Diyet aç kalmak değil, ekmeği kesmek değil, limonlu su içmek, maydanozu kaynatmak hiç değil. Eğer ‘diyet’ adı altında verilen bir öneriyi uygularken sağlığınız zarar görüyorsa o diyet diyet değildir. Diyet sağlık için yapılır.
Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlıyor;
Sağlık; yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
Yani uyguladığınız beslenme programı fiziksel sağlığınızı korurken sizi mutlu da hissettirmeli. Sosyal yaşamdan soyutlanmadan sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenizi sağlayan, halsiz, yorgun değil daha aktif, enerjik hissettiğiniz, sizin ihtiyacınıza göre hazırlanmış sağlıklı beslenme programlarını uygulayın. Diyetin ömür boyu süreceğini ve aslında yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini unutmayın.
Sağlıkla kalın