Eyvah! Tatlı krizim var, ne yapacağım, şimdi tatlı bir şey yersem diyetim bozulur, kilo alırım, ama kendimi tutamıyorum hemen tatlı bir şeyler yemem gerekiyor.
Bu cümlelerin sizlere tanıdık geldiğini düşünüyorum. Diyet sürecinde veya diyette olmasanız dahi günlük yaşantınızda sık karşılaşılan durumlardan biri de tatlı krizleri.
Sık sık tatlı yeme isteğiniz oluyorsa, şekerli besinlerden vazgeçemiyorsanız, gün içinde çok çabuk acıkıyorsanız, ellerde titreme, baygınlık hissi, halsizlik, yorgunluk ve yemek sonrası uyku hali gibi problemler yaşıyorsanız mutlaka ilk olarak bir hekime başvurmalı ve gerekli kan tahlillerinizi yaptırmalısınız. Çünkü bu tatlı isteğinizin altında yatan bir hastalık veya hastalık başlangıcı olabilir.
Sonrasında ise size özel planlanmış bir beslenme programı ile kan şekeri dengeniz sağlanmalıdır. Gün içinde kan şekerinde ani yükselmeler-düşmeler olması çabuk acıkmanıza ve tatlı besinlere yönelmenize neden olur.
Aslında bu durumun altında yatan birçok hatalı beslenme davranışı var. Çok düşük kalorili diyetler yapmak temel sebeplerden biri. Eğer vücudunuzun ihtiyacı olan kaloriyi gün içinde karşılamıyorsanız maalesef bu durum tatlı krizlerine sebep olabiliyor. ‘Gündüz hiç yemek yeme isteğim olmuyor fakat akşam olunca acıkmaya başlıyorum’ cümlesi en sık duyduğum cümlelerden biri ve gündüz kendinizi kısıtlayıp eğer ihtiyacınız olan enerji ve besin ögelerini almıyorsanız akşam yemeğinde fazla yemenizi önleyemezsiniz ve yemek sonrası tatlı krizi ise kaçınılmaz olur.
Ekmek Tüketmemek Zayıflatır Mı?
Ekmek tüketimi ile ilgili yapılan yanlışlarda bunlardan biri. ‘Ekmek tüketmemek’ desem daha doğru olabilir aslında. Çünkü son zamanlarda yapılan en büyük hata ekmeği beslenmenizden tamamen çıkarmak. Vücudun, temel besin ögelerinden biri olan karbonhidrata da belirli oranlarda ihtiyacı vardır. Fakat bu karbonhidratı vücudumuza aldığımız kaynak önem taşır. Eğer paketli ürünlerden, şekerden, çikolatadan, gofretten, bisküviden aldığınız bir karbonhidrat ise evet yanlış bir yol izliyorsunuz. Fakat bu karbonhidrat vücudunuza belirli miktarda tam tahıllı ekmek, bulgur, meyve gibi besinler yoluyla giriyorsa doğru yoldasınız demektir. Ekmeğin diyetten tamamen çıkarılması tatlı krizlerinizin artmasına ve özellikle basit şeker içeren paketli ürünlerin tüketiminde artışa neden olur.
Özellikle regl dönemi gibi belirli dönemlerde hormonal değişiklikler nedeniyle tatlı krizi olması olağan bir durumdur. Bu dönemde tatlı ihtiyacı olabildiğince kuru meyve, taze meyve gibi doğal şeker kaynakları ile karşılanmalıdır. Çikolata tüketiminin de arttığı bu dönemde önemli olan kendinizi tamamen kısıtlamak değil miktarına ve sıklığına dikkat ederek tüketimi sağlamaktır.
Su tüketimi de dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. İştah kontrolünü sağlamak ve gereksiz besin tüketimini önlemek adına gün içinde mutlaka yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.
Sağlıkla kalın.